Sebanyak 22 Pencawang Elektrik Di Pitas Ditutup


KOTA KINABALU: Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) telah menutup 22 pencawang elektrik di Pitas bagi menjaga keselamatan awam berikutan banjir yang berlaku di daerah bereknaan.

Penutupan itu secara tidak langsung menjejaskan bekalan ke Kampung Bawang dan beberapa kampung sepanjang Jalan Kinabungan.

Pengurus Besar Kanan (Pengurusan Aset) SESB, Ir. Idris Mohd Noor berkata, pihaknya sedang bersiap siaga memantau bekalan elektrik di Kudat, Kota Marudu dan Pitas berikutan banjir yang berlaku sejak malam Selasa lalu.

Beliau berkata, pasukan teknikal SESB bersiap sedia 24 jam secara bergilir untuk memastikan keadaan terkawal di semua pepasangan milik SESB.

Walau bagaimanapun, pada masa ini, bekalan elektrik di Kudat dan Kota Marudu masih terkawal.

“SESB juga memastikan semua aduan yang diterima daripada pengguna di kawasan terjejas dapat ditangani dengan baik apabila keadaan adalah selamat untuk berbuat demikian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, SESB telah menerima banyak aduan sejak semalam yang melibatkan pokok dan talian tumbang dan pasukan SESB sedang berusaha untuk memperbaiki.

Walaubagaimana, beliau berkata kerja-kerja membaikpulih bekalan dijangka akan mengalami kelewatan disebabkan beberapa jalan perhubungan di daerah tersebut tidak dapat dilalui akibat banjir dan perlu juga mengambil kira faktor keselamatan serta cuaca yang tidak mengizinkan.

Sehubungan dengan itu, pengguna adalah dinasihatkan untuk melaporkan segera aduan kecemasan seperti wayar putus, tiang elektrik tumbang dan pokok tumbang ke atas talian elektrik ke SESB Careline 15454, 088-515000 atau whatsapp 019- 852 5427.

Idris turut mengingatkan orang ramai untuk tidak mengalihkan wayar-wayar atau kabel SESB yang jatuh kerana dikhuatiri ada yang bocor dan masih mengalirkan arus elektrik yang boleh menyebabkan renjatan apabila disentuh.

Ends.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *