Summer Camp ‘One Health’ UMS tingkatkan kompetensi bakal graduan FPSK –


KOTA KINABALU: Penganjuran 1st International Borneo One Health Summer Camp (IB OHSem) oleh Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK), Universiti Malaysia Sabah (UMS) baru-baru ini mampu meningkatkan tahap kompetensi bakal graduannya.

Program yang disertai seramai 17 peserta termasuk seorang pelajar antarabangsa dari Indonesia itu menekankan konsep One Health dan menggunakan kaedah pembelajaran berasaskan pengalaman sepanjang seminggu pelaksanaannya.

Menurut Naib Canselor UMS, Profesor Datuk Dr. Kasim Hj. Mansor, konsep One Health sangat releven kerana kesihatan manusia juga bergantung dengan haiwan dan persekitarannya.

“Kesihatan kita, haiwan dan alam sekitar adalah saling berkait rapat dan komponen ekosistem yang luas dan saling bergantung.

“Melalui pendekatan ini, dapat dilihat kerjasama antara profesional perubatan, doktor haiwan, saintis alam sekitar serta penggubal dasar dapat membawa kepada kejayaan transformatif,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena majlis penutupan rasmi program tersebut di Galeri Sains, FPSK.

Beliau turut berharap agar program seumpama itu dapat diteruskan pada masa akan datang melihat kepada manfaat besar yang diperoleh melalui penganjurannya.

Dalam pada itu, Profesor Dr. Mohammad Saffree Jeffree yang menjalankan fungsi Dekan FPSK berkata, delegasi yang menyertai program tersebut berjaya memperoleh ilmu melalui aktiviti-aktiviti yang dijalankan.

Beliau menambah, kekayaan negeri Sabah dengan biodiversiti flora dan fauna yang sangat unik telah membuatkan program IB OHSem bertambah menarik.

Sepanjang seminggu program tersebut berlangsung, para peserta telah mengikuti aktiviti seperti team building, penilaian risiko di Tuaran dan Tamparuli, lawatan ke Makmal Diagnosa Veterinar di Kepayan, menyusuri pulau Gaya dan penglibatan masyarakat di Kalang, Papar.

Hadir sama pada majlis tersebut, Timbalan Dekan Akademik dan Antarabangsa FPSK, Prof. Madya Dr. Fairul Masnah@ Kadir, dan Timbalan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Jaringan Masyarakat FPSK, Prof. Madya Dr. Saihpudin @ Sahipudin Saupin.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *