UMNO Sabah hormati keputusan mahkamah terhadap Zahid


Kenyataan Media Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah Datuk Seri Panglima

KOTA KINABALU: Badan Perhubungan UMNO Sabah mengalu-alukan keputusan Mahkamah Tinggi Malaya di Kuala Lumpur pada 4 Sept 2023 yang telah memberikan perintah pelepasan tanpa dibebaskan terhadap 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram melibatkan Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Presiden UMNO Malaysia.

Kami menegakkan dan menghormati keputusan yanc dibuat oleh Yang Arif Hakim Mahkamah Rayuan Malaysia Dato’ Collin Lawrence Sequerah yang bersidang sebagai Hakim Mahkamah.

Adalah penting untuk diberi perhatian bahawa perintah pelepasan ini dibuat selepas proses penilaian yang ketat oleh Jabatan Peguam Negara terhadap 47 tuduhan berdasarkan bukti pembelaan yang menyakinkan dan dikemukakan oleh pasukan pembelaan Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semasa perbicaraan.

Kami menghargai integriti dan ketelitian Jabatan Peguam Negara dalam menangani perkara ini. Keputusan Jabatan Peguam Negara untuk menghentikan prosiding jenayah mencerminkan prinsip undang-undang yang menyatakan bahawa tiada tuduhan terhadap orang yang dituduh atas siasatan yang tidak lengkap.

Adalah penting untuk menjelaskan prinsip undang-undang bahawa seseorang tidak sepatutnya diletakkan dalam risiko perbicaraan jenayah kecuali pendakwaan mampu membuktikan kes terhadapnya. Melakukan sebaliknya adalah ketidakadilan. Ia tidak adil terutamanya kerana stigma sosial yang segera melekat pada seseorang sebaik sahaja dia dituduh di mahkamah.

Orang yang dituduh menjadi terpinggir, seringkali ditinggalkan oleh rakan- rakannya, menanggung rasa malu, dan mengalami penderaan mental semasa menunggu perbicaraan. Ini menekankan kepentingan siasatan yang lengkap dan tidak berat sebelah sebagai asas sistem keadilan kita, memastikan bahawa individu hanya dituduh apabila ada bukti yang mencukupi terhadap mereka.

Undang-undangwujudbukansemata-matauntukmenghukumtetapiuntuk memastikan bahawa keadilan ditegakkan, yang hanya dapat berlaku jika setiap pihak diberikan peluang yang adil untuk menyampaikan kes mereka.

Mendakwa individu berdasarkan siasatan yang tidak lengkap merosakkan asas ini, mengikis kepercayaan awam terhadap sistem kehakiman dan institusi lain yang sepatutnya menegakkan kedaulatan undang-undang.

UMNO Sabah menegaskan keputusan oleh Jabatan Peguam Negara ini datang dalam konteks Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang akan ditubuhkan untuk mengkaji dakwaan dalam memoir kontroversi mantan Peguam Negara Tommy Thomas, terutamanya mengenai dakwaan pendakwaan terpilih (selective prosecution

Ini adalah pengakuan tersirat bahawa semua pendakwaan terhadap ahli- ahli politik UMNO, termasuk bekas Perdana Menteri Dato’ Sri Najib Tun Razak, yang dimulakan oleh Tommy Thomas kemungkinan tercemar oleh tindakan salah laku. Ini menambah penekanan pada keperluan untuk keadilan dan proses undang-undang yang adil dalam semua prosiding perundangan, tanpa mengira individu yang terlibat, untuk menegakkan kedaulatan undang-undang.

Kami percaya dalam proses undang-undang dan prinsip bahawa setiap orang adalah tidak bersalah sehingga terbukti bersalah. Perkembangan terkini ini memperkuatkan keyakinan kami dalam sistem kehakiman Malaysia dan mengulangi kepentingan siasatan yang teliti sebelum menuduh mana- mana individu di mahkamah.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *